Home > actueel > toekomst

Met het oog op de Toekomst

Op 18 november 2004 kregen we te horen dat we - tegen alle verwachting in - niet zonder meer onze huur van het Utrechts Landschap (UL) konden verlengen. Ze wilden eerst met een rijkere kandidaat in zee. Van toen af is er van alles gebeurd. Op deze pagina een overzicht. De laatste ontwikkeling staat bovenaan. U moet dus naar beneden als u het begin gemist hebt.

8 februari 2006:
we tekenen het nieuwe huurcontract

Toost op het nieuwe huurcontract Bijna een jaar na het positieve besluit wordt het nieuwe huurcontract getekend. Het heeft allemaal erg lang geduurd. Maar... eind goed, al goed. We kunnen tien jaar verder. De huur wordt beperkt tot het kasteel en de moestuin, zodat het Utrechts Landschap de handen vrij heeft om het gebied om te vormen tot "de voortuin" van Groot Stoutenburg.

31 maart 2005:
Wij kunnen verder met het UL in Stoutenburg!

De afgelopen twee dagen is er druk overleg geweest bij en tussen beide partners. Het leverde op 30 maart het langverwachte telefoontje op, dat het UL kiest voor voortzetting van het Milieuklooster in Stoutenburg.

30 Maart 2005:
gesprek met het UL. Uitslag 1 april

We hebben een gesprek gehad met stafmensen van het UL. Zij nemen op 1 april de beslissing (geen grap). Zouden we een kans maken naast het machtige Abrona? We zullen de uitslag zo snel mogelijk melden.

Top

19 Maart 2005:
Gaat het alleen om de natuur of ook om de mensen?

Nog steeds komen steunbetuigingen binnen. Maar de inhoud is verschoven. Niet alleen steun voor het project, maar ook kritiek op de taakopvatting van het Utrechts Landschap.

25 Februari:
de pers meldt dat eigenaar kasteel wil gaan verbouwen

De Amersfoortse Courant weet te melden dat het Utrechts Landschap plannen heeft om het tot klooster verbouwde kasteel weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Het gebouw "is verprutst en verpest" zegt een woordvoerder van het Landschap. Het aanpassen van het gebouw gaat veel geld kosten. Weggegooid geld, vindt Cocky van Leeuwen. 'Gaat het om de buitenkant of om de binnenkant?', vraagt ze.

18 februari 2005:
commentaar op reactie Utr. Landschap

Op 31 januari ging de visie van de eigenaar de deur uit. Voor wie het leest lijkt het zo klaar als een klontje: het klinkt allemaal heel redelijk. Maar waar zitten dan de pijnpunten?

Top

Begin februari 2005:
"Milieuproject zoekt onderdak".

Begin februari sturen we de koepel van religieuzen, de KNR, een advertentie. We zoeken voor de zekerheid een alternatief voor Stoutenburg.

31 januari 2005:
de visie van de eigenaar.

De heer Lugtmeijer is directeur van het Utrechts Landschap. Hij stuurde een brief aan de mensen die hun teleurstelling hadden uitgesproken over het beleid van zijn organisatie.

27 januari 2005:
gesprek met Glastra: beslissing Abrona rond 31 maart.

Marco Glastra en boswachter Jos Koopmans worden ontvangen door drie leden van de communiteit. Onze inzet: de lucht moet geklaard worden en we willen graag dat het Utrechts Landschap een realistisch beeld krijgt van wat we hier doen. Onze belangrijkste grief: jullie hebben met jullie plannen óver ons beslist, zónder ons te raadplegen; we hadden graag met jullie meegedacht om ons unieke project in jullie plannen een plaats te geven. Daar hadden we allebei van kunnen profiteren. Glastra zegt toe dat we vóór 1 april horen of de deal met Abrona door gaat of niet.

Top

22 januari 2005:
artikel in Trouw.

Via via ontdekt dagblad Trouw dat onze toekomst in gevaar is. Op zaterdag 22 januari verschijnt er een bericht op de pagina Levensbeschouwing. Guy reageert meteen en nodigt tegelijk Marco Glastra, adj. directeur van Het Utrechts Landschap uit, om eens bij te praten.

Eind januari:
de stand van zaken.

Marco Ganzeman (bestuur en communiteit) beschrijft de stand van zaken voor de Koetsier die begin februari uit zal komen.

Januari 2005:
we gaan door én op zoek.

Het vergt veel tijd voor de communiteit en het bestuur om te wennen aan de nieuwe situatie. Na het Kerstreces menen we dat we er aan toe zijn besluiten te nemen. Bestuur en communiteit willen verder, óók als het project niet in Stoutenburg wordt voortgezet. Dus tijd om zo zoetje aan naar alternatieven te gaan zoeken, voor het geval we buiten de boot vallen. De beslissing kan nog al op zich laten wachten We hebben daar gewoon de tijd niet voor, als we én moeten afbouwen (Stoutenburg) en iets nieuws moeten opbouwen.

Top

Eind november 2004:
sympathisanten starten e-mail actie.

Allerlei mensen vragen ons of ze wat voor ons kunnen doen en of we nog actie ondernemen. We hebben besloten het nu niet hoog op te spelen. Wel geven we onze goedkeuring aan sympathisanten die via e-mail het Utrechts Landschap willen bewerken. Zij vragen om de ideële motieven van het Franciscaans Milieuproject zwaarder mee te laten weten bij hun beslissing over voortzetting van de huur. Het Utrechts Landschap krijgt een paar honderd mails en brieven te verwerken.

23 november:
onze brief aan Abrona.

We vinden het belangrijk dat Abrona, onze rijke concurrent, weet wat er stukgemaakt wordt als zij het pand gaan huren en wij het veld moeten ruimen. We sturen een uitvoerige brief aan bestuur en directie.

19 november:
de mensen van de novene worden bijgepraat.

De dag na het gesprek met het Utrechts Landschap schrijven we alle contacten een brief waarin we hen bijpraten over de ongunstige afloop van het gesprek. We besluiten ook de fondswerving te stoppen, omdat de toekomstnu zo plotseling onzeker is.

Top

18 november 2004:
de koude douche.

Op 18 november 2004 had ons bestuur een gesprek met het Utrechts Landschap over voortzetting van ons project. Daar kregen we te horen dat Het Utrechts Landschap waarschijnlijk niet met ons verder wil. Ze vinden ons huurbod te laag. Bovendien hebben ze een andere kandidaat op het oog. Het gaat daarbij om een kapitaalkrachtige zorginstelling (Abrona) die voor een veel langere termijn kan toezeggen dan wij. Verder wil het Utrechts Landschap het gebouw meer in oude staat terugbrengen. Dat is niet in ons belang. We hebben juist al die kleine kamertjes nodig voor het gastenwerk. Abrona zou daar wel aan mee willen werken. Maar de onderhandelingen zijn nog lang niet rond. We zitten "op de reservebank".

10 november:
we starten een novene op de goede afloop.

Alle mensen die ons contactblad "de Koetsier" ontvangen krijgen een brief met het verzoek om met ons mee te doen tijdens de novene. Die negendaagse "gedachten zijn krachten" is bedoeld om een goede afloop van de onderhandelingen met de eigenaar te bevorderen.

1 november 2004:
we sturen ons voorstel aan Utrechts Landschap.

We willen graag voor nog eens zeven jaar huren. We bieden een huur van 65.000 euro. Als we het Koetshuis niet meer mogen gebruiken bieden we 40.000 euro. We willen dan graag het kasteel op eigen kosten aanpassen om meer gasten te kunnen ontvangen én om de privacy van de communiteit te verbeteren.

Terug       Top

Laatst bijgewerkt: juli 2008.