Home > Teksten > Stromen

Een nieuw jaarthema voor 2017

Na de eenvoud gaat het stromen

Stromend waterAl jarenlang leeft Stoutenburg met een jaarthema. Een thema om meditaties, vieringen, werk en bezinning richting te geven. We sluiten het jaar van de eenvoud (2016) bijna af. Wat bracht het ons? Werden we eenvoudig(er)? Behalve dat we hier natuurlijk een betrekkelijk eenvoudig leven hebben met het dagritme en de geoliede huishoudmachine van ons, past dat woord ‘eenvoud’ ons toch ook weer niet. Doe maar eens een poging om met de ogen van Franciscus naar het leven op Stoutenburg te kijken: wat hebben we het goed. Terwijl anderzijds veel gasten zich verbazen over onze manier van leven: hoe doen jullie dat met gedeeld sanitair, alleen die groenten eten die het seizoen biedt, ‘weinig’ persoonlijk geld, simpele telefoons… ? Om maar wat te noemen. Wat dit jaar eenvoudiger werd is vooral de zuivelconsumptie. Minder toetjes, minder kaas. Dat maakt het weer bijzonder, en het scheelt koeien, melk en CO2.

Loslaten?

Als jaarthema voor 2017 gooide ‘loslaten’ hoge ogen. En toch is het ‘stromen’ geworden. Een woord dat tot onze verbeelding spreekt, iets dat we zelf op gang kunnen brengen, maar wat we ons ook kunnen laten gebeuren.

Stromen

Wat stellen we ons erbij voor? Dat de inspiratie blijft stromen, om te beginnen. Dat we het blijven kunnen: go with the flow. Het doen met wat er stroomt en de stroom niet dwingen. Dat we meebewegen. Dat wij volstromen met levensadem. Dat af en toe onze tranen zullen stromen. Ook tranen van het lachen. En dat we eindelijk zullen weten waar de stroom ons heen voert. Dat het water blijft stromen, binnen en buiten (maar dat uit de cv-radiatoren dan weer liever niet). Dat de energie blijft stromen. Dat we die zelf ook blijven opwekken, letterlijk en figuurlijk. Dat onze creativiteit stroomt. Met buiten de lijntjes kleuren en buiten de hokjes denken. Met veel mensen om ons heen, stromen mensen: vrijwilligers, vierders, bronzoekers, opademkomers, retraitegangers, tuinwekers, bestuurders, nieuwkomers, berichtenstuurders, meelevers.

Materie

En als we op een ander niveau dan ook nog de stroom mee krijgen op het gebied van goederen en kapitaal?! Oftewel - mogelijkheden om onze idealen in materie om te zetten: een geschikt, veilig, goed onderhouden en betaalbaar pand?! Om zo die stroom van franciscaans milieu te laten doorstromen?! Dat zou mooi zijn.

Stromend water

Maar toch zal het ons er ook het komend jaar weer vooral te doen zijn om die andere stroom op gang te houden, de spirit, de Geest, de grote Inspiratiebron die met ons wil zingen en dansen en stil zijn en de aarde bewonen als een huis. Een huis aan stromend en levend water. Wat dat betreft zitten we hier goed. Met de paddenpoel, de bron in de tuin, de uitgebaggerde greppels in het bos, de Barneveldse beek, en dit huis, met zo veel meters waterleiding en zoveel jaren franciscaans leven.

Associaties

In mij popt steeds die psalmtekst naar boven: laat het recht stromen als water, en gerechtigheid als een overvloeiende beek... En zo beginnen de ideeën voor volgend jaar al aardig te borrelen. Jullie zullen de stroom hopelijk met ons mee beleven.

Marjan Bosch

(Verscheen in De Koetsier van december 2016)

 


Terug       Top

Stoutenburg, 16 februari 2010. Guy Dilweg.