Home >activiteiten > retraiteweek

Rust, Ruimte en Ritme

Eerste retraiteweek bevalt goed

Negen mensen hielden begin november 2007 in het Franciscaans Milieuproject een retraite. Het hadden er twaalf kunnen zijn, maar drie mensen moesten afzeggen. In de evaluatie bleek het een goed geslaagde poging om ruimte en ritme van Stoutenburg aan te bieden als plek voor bezinning.

Er werd vaak naar gevraagd: kan ik bij jullie op retraite komen? We zaten een beetje verlegen met die vraag. We wilden het graag aanbieden, maar verdroeg dat zich wel met het bezige leven van de communiteit en de vrijwilligers? Je hebt voortdurend met elkaar te maken en geeft dat dan niet teveel reuring en onrust voor de retraitanten? En - zeker zo belangrijk - kunnen wij het wel hebben dat anderen zo lekker aan het bezinnen zijn, waar wij aan het werk zijn?

De oude huiskamer

Koffiepauze in de huiskamer. Dit jaar hebben we het er op gewaagd. Dat komt ook omdat we nu een mooie eigen ruimte hebben gecreëerd die goed van pas kan komen voor mensen die hier rust en bezinning zoeken: de oude huiskamer. Die hebben we vorige winter grondig opgeknapt. En toen ontdekte de communiteit de charme van de fraaie voorkamer waar we naar uit moesten wijken. Dat beviel zo goed, dat we die maar als huiskamer zijn blijven gebruiken, waardoor de grote huiskamer beschikbaar kwam voor groepen en vergaderingen.

Nou, dat was een uitkomst voor de negen retraitanten. Ze hadden er hun gezellige hoek en gebruikten er koffie en thee en hun maaltijden. De hele groep deed mee aan de drie meditatietijden van de communiteit. En tussendoor alle ruimte voor eigen programma en bezinning. Ze konden het snel ook goed met elkaar vinden. Zo goed zelfs, dat vanuit de begeleiding er op aangedrongen werd vooral toch je eigen plan te trekken en je niet van je opzet te laten wegzuigen door de gezelligheid.

Begeleiding

Ja, die was er ook. Carolien en Guy waren regelmatig aanwezig bij de groep als gastenzuster en gastenbroeder. Zij hielden voeling met de groep en de sfeer. Guy was beschikbaar voor persoonlijke gesprekken, waar gretig gebruik, van werd gemaakt.
Bij de terugblik bleek het beide partijen, bezinners en communiteit, goed bevallen te zijn. Voor het nieuwe jaar staan nu een viertal retraiteweken gepland.

Terug      Top

februari 2008 (uit Koetsier 2008/1)