Home > Archief > Kasteel
Het wapen van Stoutenburg

'Kasteel' Stoutenburg

Het wapen van Stoutenburg toont een berg beladen met een ronde burg, alles van goud, tegen een achtergrond van lazuur.

Kasteel.
De oudste afbeelding?
Huize Stoutenburg in 1916.
Het nieuwe kasteel.
Het huidige kasteel.
Opgravinmd bij kasteel Stoutenburg.
Archeologisch onderzoek op de plaats van het voormalige kasteel.

Het eerste Kasteel van Stoutenburg werd in 1252 opgericht door Willem van Amersfoort. Het diende de grens tussen de graaf van Gelre en de bisschop van Utrecht te beschermen. Er is echter nooit een garnizoen in gevestigd geweest. De naam betekent "Trotse burcht". Dat kan niet voorkomen dat het huis in verval raakte en vervangen werd door andere bouwsels. Onder andere door flinke ronde burcht, een vierkant herenhuis en een kasteel in neogotische stijl.

Bij recente opgravingen werd vastgesteld dat er op de plek van het voormalige kasteel inderdaad en grote ronde burcht gestaan moet hebben. De afbeelding in 'Het wapen van Stoutenburg' komt dus overeen met de werkelijkheid.

Herenhuis

Het huidige "kasteel van Stoutenburg" is een herenhuis, dat in 1888 werd gebouwd als opvolger van een hele reeks eerdere vestingen. De religieuze orde van de Minderbroeders Franciscanen kocht in 1948 het verwaarloosde huis en maakten er een klooster van. Dat diende als noviciaat en later als bezinningscentrum tot 1991. De verbouwing was ingrijpend. De kap ging eraf en er kwam een verdieping bovenop. Ook werd aan de achterzijde een vleugel aangebouwd.

Vanaf 1991 wordt het huis bewoond en gebruikt door de leden van het Franciscaans Milieuproject. Zij stellen een deel ervan beschikbaar als kleinschalig en milieuvriendelijk conferentieoord.
De gasten van Stichting Stoutenburg slapen op de kloosterkamertjes van de novicen, zij het met eigentijds comfort.

>> Uitvoerige informatie over de geschiedenis.
>> Informatie in Wikipedia.
>> Uitvoerige informatie over flora en fauna van het gebied.
>> Plannen van het Utrechts Landschap met het landgoed

Engelse tekst / English


Terug       Top

Guy Dilweg; juni 2010