Home > communiteit > Cocky

Gemeenschapsleven in het bloed

Cocky van Leeuwen, 1949

Cocky van Leeuwen.
Cocky van Leeuwen, tuinvrouw in het project, coördineert ook de vrijwilligers.
"Mijn naam is Cocky van Leeuwen. Ik ben geboren in 1949 en ik woon vanaf 1991 in Stoutenburg.
Ik ben opgegroeid in het dorp Zoeterwoude in een heel gemoedelijke en natuurlijke omgeving. We speelden veel buiten in de natuur en op het water, we hielpen vaak op de boerderijen en haalden koeien achter uit de wei, die moesten worden gemolken. We waren een hechte gemeenschap rondom een katholieke kerk, een zusterklooster, een bewaarschool en een lagere school.
Vanaf mijn 16e jaar woonde ik in Leiden en ontdekte ik de charme van de stad. Ik genoot van de drukte, de verscheidenheid aan mensen en het uitgaansleven.
Al vroeg wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden en 22 jaar heb ik in ziekenhuizen en later in de wijkverpleging gewerkt. Vooral de wijkverpleging was op mijn lijf geschreven: veel improviseren, te gast zijn bij de zieken in hun eigen huis, veel vrijheid en tijd voor goede gesprekken en tussendoor lekker op de fiets.
Ik verdiende al snel teveel geld en ben toen part-time gaan werken. Daardoor kreeg ik tijd om lekker in de natuur te zijn en te wandelen, vrijwilligerswerk en cursussen te doen en acties te voeren voor het milieu, de vrede en een nieuwe levensstijl."

Franciscaanse woongroep in Leiden

"Gemeenschapsleven zit me in het bloed en ik koos voor een Franciscaanse woongroep in Leiden en woonde daar 10 jaar. Het leven daar heeft mij zeer geïnspireerd: gespreksgroepen en actiegroepen maakten mij bewust van mijn levensstijl en nodigden mij uit om steeds bewustere keuzes te maken. We leerden met elkaar te leven en er voor elkaar te zijn.
Ik raakte er verknocht aan en nog steeds ontroerd het me, om elkaar zo te dragen en gedragen te worden.
Dus heb ik in 1990 gekozen voor een nog hechtere verbinding; nu met geld en goed samen delen, het werk samen opzetten en uitvoeren, samen mediteren en vieren, vluchtelingen samen opvangen, ons verbinden met de aarde, de schepselen en het milieu. En een oefenplek te zijn voor leren leven in verbondenheid met onszelf, met elkaar en met de aarde en al wie daar op leeft."

Wat een genade

"Gemeenschap, spiritualiteit en natuur/milieu op één plek geïntegreerd en in een lemniscaatbeweging door ons heen stromend. Stoutenburg is een plek waar we ons leren verbinden met onszelf, met de aarde en al haar schepselen. Samen met vrijwilligers en gasten.

Het werken in de biologische moestuin is daar een liefdevolle oefenplek voor. Verzorging van eerlijk voedsel, omringd door kruiden en bloemen, het pure handwerk en dat in ontmoeting met vele mensen.
Religie is verbinding maken. Ik wil mij verbinden met het Grote Geheel en van daaruit met liefde en aandacht handelen, spreken en leven."


>> Waarom ze gewoon doorgaat na zoveel jaar.
>> Interview over thema huisgenoten.

 

Vincent Bijlo

November 2012 kwam cabaretier Vincent Bijlo kennismaken met Stoutenburg. Cocky leidde hem rond voor KRO-tv..
Hier heb je de link! Ze vormen het eerste onderwerp


Terug       Top

Stoutenburg december 2012. Guy Dilweg.