KALENDER
2017
Januari  
27 Brondag
29 Viering & Informatiemiddag
Februari  
26 Viering & Informatiemiddag
Maart  
6-10 Op adem komen
13-17 Tuinweek
26 Viering & Informatiemiddag
April  
15 Stille zaterdag
24 Franciscusavond
24-28 Tuinweek
29 Climate March
30 Viering & Informatiemiddag
Mei  
6 Wandeldag
28 Viering
Juni  
17 Inspiratiedag
Juli  
8 Zomerdansdag

 

 

Home > Programma

Activiteiten in het Franciscaans Milieuproject 2017 voorjaar

Let op een aantal activiteiten wordt aangeboden onder voorbehoud.

Vanwege de onzekere toekomst van ons project in Stoutenburg beperken we ons aanbod tot de komende maanden.

Bijgewerkt 2 juni 2017.

TerugDe activiteiten zijn ingedeeld in de volgende categorieën.

Kennismaken

InformatiemiddagKasteel Stoutenburg

Kom naar onze informatiemiddag als je wilt weten hoe wij hier wonen,wat we doen en waarom. We vertellen over het project en geven een rondleiding door huis en tuin. De informatiemiddag begint om 14.00 uur en is omstreeks 16.00 uur afgelopen. Ze vallen in het eerste kwartaal van 2017 op zondag 29 januari, 26 februari en 26 maart.

Vrijwillige bijdrage is welkom.

>> Aanmelden
>> Route naar Stoutenburg

Top

Rondleiding op verzoek Rondleiding Stoutenburg

Voor groepen van minimaal 8 personen is het mogelijk een rondleiding in het Franciscaans Milieuproject of specifiek alleen in de moestuin aan te vragen. In onderling overleg wordt een datum en tijd bepaald. De bijdrage hiervoor zijn € 5 per persoon met een minimum van € 50,-

Top

Stoutenburg bij u thuis

Kraam trekt bezoekers.Op verzoek komen wij graag naar u toe om over het Franciscaans Milieuproject te vertellen: een informatiemiddag 'bij u thuis'. Dat doen we in de vorm van inleidingen en workshops voor studiedagen en symposia. Bijvoorbeeld in uw gemeente, parochie, gemeenschap of werkgroep Het kan gaan over onder andere: eigentijdse franciscaanse spiritualiteit, gemeenschapsleven, verbondenheid met de natuur, de tuin als oefenplaats, bewust natuurlijk leven, Laudato si’. Hiervoor vragen we € 100, exclusief reiskosten.

Natuurbeleving

Wandelen met Laudato si'
6 mei rond Stoutenburg

Wandelen langs de Barneveldse Beek

Op zaterdag 6 mei ben je van harte uitgenodigd om een mooie wandeling te maken rond Stoutenburg. We zullen ons tijdens de wandeling bezig houden met een paar centrale waarden uit de Groene encycliek van de paus Laudato si'.

We verzamelen op het stationnetje Hoevelaken en vertrekken daar stipt om 11.05 u voor een wandeling van ca 8 km. Aan het begin van de wandeling en onderweg nemen we de tijd om ons te laven aan elkaar en aan Laudato si'. De wandeling volgt voor een belangrijk deel het ‘klompenpad’ langs de Barneveldsebeek en eindigt in kasteel Stoutenburg, de plek van het Franciscaans Milieuproject. Daar staat de soep klaar voor bij het nagesprek.
Na afloop, het is dan wel half vier denken we, kun je met het busje terug naar station Hoevelaken of nog lekker even de benen strekken voor een wandeling van 2 km langs de Stoutenburgerlaan.
N.B. Langs de beek kan het bij nat weer modderig zijn. Het is maar dat je het weet. Het parcours is niet geschikt voor rolstoelen en honden.

Datum en tijd: zaterdag 6 mei van 11.00 tot 15.30 u.
Start: Station Hoevelaken (overdag elk kwartier een trein)
Bijdrage: € 5,- Ter plekke te voldoen.
Meebrengen: Lunchpakket en drinken voor onderweg.
Aanmelden (verplicht) en nadere informatie: post@stoutenburg.nl of 033 4945500.
Guy Dilweg.


.Top

Tuinweek

De moestuin van Stoutenburg voorziet de bewoners, hun gasten en de bezoekers van het conferentiecentrum het hele jaar van heerlijke, biologische groenten en kruiden. Daarnaast is de tuin een belangrijke plaats van verbinding tussen mens en natuur. In de tuinweek kun je die verbinding zélf ervaren en meewerken in de tuin. Maak kennis met onze manier van leven en leef mee met het dagritme van de communiteit, waarbij we dagelijks zo’n 6 uur in de tuin werken. ‘s Ochtends doen we dat zoveel mogelijk in stilte. 
Tuinweek van maandagochtend 11.00 uur en tot vrijdagmiddag 14.00 uur. Data van de weken: 13-17 maart, 24-28 april.
Bijdrage afhankelijk van inkomen:
€ 100/150/200,-. Info en opgave bij Marjan Bosch of Marco Ganzeman.

>> Aanmelden


>> Aanmelden

Top

Studie en bezinning

Inspiratiedag 17 juni 2017

blue zonesStoutenburg als blauwe of groene zone. Een blue zone is een plaats waar mensen gelukkiger, gezonder, ouder worden. Op Stoutenburg in het Franciscaans Milieuproject lijkt het soms ook een blauwe - of groene - zone. Ferdinand Borger maakte een film – ‘Rijk leven’-  over het leven in Stoutenburg, die gaat die dag in première.
We leggen blauwe zones en de groene zone van Stoutenburg naast elkaar.
Waar worden we enthousiast van? Wat nemen we ervan mee naar ons eigen leven? Een dag vol luisteren en praten, beelden uit Sardinië en Stoutenburg, proeven hoe blauw en groen smaakt, bewegen, binnen en buiten zijn, zingen, lachen.

Lunch en diner, koffie en thee inbegrepen: een dag vol inspiratie voor € 15,-. Welkom na aanmelding bij: post@stoutenburg.nl of 033-4945500. 17 juni 2017 van 10.00-18.00 uur.

PS Op die dag zal ook meer bekend worden gemaakt over de toekomst van het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

>> Meer info

Vieringen

In de meditatieruimte.Een aantal zondagen in het jaar verzorgt de communiteit een viering van het leven waar iedereen welkom is. Inloop met koffie en thee vanaf 10.00 uur.

Start viering om 10.30 uur.
Data: 29 januari, 26 februari, 26 maart en 28 mei.


Meer weten? Lees het achtergrondverhaal en het interview met Miep Mocking.
Aanmelden is niet nodig, maar mag wel: 033 4945500.

Top

Retraiteweken 2017

Meditatie bankjesTijd voor verstilling, rust en ruimte voor je eigen (bezinnings-) programma, ingebed in het ritme en de communiteit van Stoutenburg. Iedere retraitegast heeft de beschikking over een eigen slaapkamer. Voor wie dat wil, bieden wij de mogelijkheid tot een gesprek of een dagdeel meewerken in tuin of keuken.
Bijdrage afhankelijk van inkomen: € 180/210/250,-. Op basis van volpension (biologische vegetarische maaltijden) van maandag 11.00 tot vrijdag 11.00 uur
Data: nog niet bekend.

Informatie en aanmelden: Marion Gieben, Rob Knipping, Marjan Bosch.

>> Toelichting getrapte prijzen

>> Aanmelden

Top

Brondag

bronZomaar een vrijdag om op adem te komen, en samen en alleen te verwijlen bij de bron, jouw bron, de Bron. Om stilte te ervaren en niets te doen. Je krijgt een eigen kamert voor de dag en huis en tuin liggen voor je open. Er zijn gezamenlijke momenten, maar ook veel uren met jezelf. Als je wilt nemen we tijd voor een gesprek.
Vrijdag 27 januari van 9.30-19.30 uur.
Bijdrage: € 40/50/60,-.
Informatie en aanmelden: Marjan Bosch

>> Toelichting getrapte prijzen

Top

Stille zaterdag 2017

Meditatie bankjesDe dag voor Pasen is vanouds een stille zaterdag. Deze dag ben je welkom om de stilte samen te zoeken en verdiepen. Ondersteund door teksten, muziek en natuur richten we ons stilletjes aan op opstaan en in beweging komen. Maar we laten eerst de stilte spreken.
Zaterdag 15 april, 10-16.00 uur.
Bijdrage: 30/40/50,-


Informatie en aanmelden: Marjan Bosch

Top

Op adem komen

Doorzichtig worden voor de Liefde. Individuele gasten die behoefte hebben aan ruimte en een midweek meeleven zijn welkom. Je krijgt een eigen kamer en leeft mee in ons ritme van opstaan, mediteren, koffie, thee en maaltijden (biologisch vegetarisch). Daarbuiten ben je vrij om je eigen invulling vorm te geven met bv. studie, lezen, wandelen, stilte, meewerken, "niets doen" of een gesprek.

Datum: 6-10 maart. Bijdrage: € 180/210/250,-.

Informatie en aanmelden: Rob Knipping

>> Toelichting getrapte prijzen

Top

Franciscus en de scheppingFranciscus van Assisi,
de natuur als ingang tot het mysterie

Op 24 april laat Guy Dilweg In een kleurrijke presentatie zien hoe de betekenis van de natuur in het leven van Franciscus langzaam veranderde. De natuur als wildernis, waar rovers en wilde dieren huisden werd langzamerhand voor hem een openbaring van de liefde van de Schepper voor zijn schepselen. Deze verandering kon plaats vinden omdat Franciscus zelf veranderde. We gaan meemaken hoe hij van een getalenteerde koopmanszoon een zoeker werd. En van een zoeker een ziener, een mysticus. Zijn ervaring van de natuur als één grote broeder- en zusterschap inspireert vandaag de dag talloze mensen. Zo ook de huidige paus Franciscus, die voor de heilige uit Assisi een grote plaats in ruimde in zijn encycliek voer de zorg voor de arme en de aarde “Laudato si’”.

24 april in kasteel Stoutenburg van 19.30 tot 21.30 u. Bijdrage: € 5,- inclusief koffie/thee.
Informatie en aanmelden via e-mail of 033 4945500. Guy Dilweg.

Top

Zaterdag 29 april: People’s Climate March in Amsterdam

IMG_20160511_182935Loop zaterdag mee met de People’s Climate March 2017 voor serieuze aanpak van klimaatverandering, in Nederland én wereldwijd. 
Zaterdag 29 april verwacht Amsterdam duizenden mensen voor de Nederlandse editie. ‘Alle koppen tellen mee, dus kom ook!’ meldt de organisatie. Verzamelen op het Museumplein vanaf 13.30 uur, start mars 15.00 uur, programma met onder meer Greenpeace en Freek de Jonge op het Museumplein tot 17.00 uur (bron: persbericht).

 

Ook op Stoutenburg

Sangha Stoutenburg

Thich Nhat Hanh.Negen maanden van het jaar kun je iedere zondagavond om 19.30 uur mee komen mediteren in de meditatieruimte van het Franciscaans Milieuproject. De stijl is geïnspireerd op het boeddhisme van Thich Nhat Hanh. De bijdrage € 2,50 per avond. Voor meer informatie Jorieke Rijsenbilt, 033-4650174.
Geen meditatie in de maanden juni, juli en augustus. In de zomermaanden gaan we op 5 en 19 juni, 3 en 17 juli en 7 en 21 augustus op de 1e en 3e zondag van de maand samen wandelen. We starten om 19.30 uur met een tekstje over wandelmeditatie, gevolgd door mindfulness-oefeningen en dan lopen we samen. Deze wandelavond eindigen we ca. 21.00 u door samen een lied te zingen. Aanmelden hoeft niet

>> Meer informatie over de Sangha
>> Zie ook de webpagina over de sangha: www.aandacht.net/amersfoort

Top

Sacrale dansen 2017

Sacrale dans met Wilna Westerlaken in Stoutenburg.Op zaterdag 8 juli is de zomerdansdag. Vanaf 10 uur wordt iedereen verwacht voor koffie en thee. We beginnen met het dansen om half elf tot ongeveer 16.00 uur.Graag zelf je lunch meebrengen, fruit en lekkers is aanwezig. De kosten zijn € 30,- Meer informatie en aanmelding via: www.sacraledans.nl/zomerdansdag.html of bij Wilna Westerlaken 033-4633846  of per E-mail
>> Naar de website van Wilna
>>
E-mail Wilna

Top

Yoga voorjaar 2017

Annemarije van Dam

Natasja Depassé

Yogalessen in de Kapelzaal van Klooster Stoutenburg.

Dinsdagochjtend - Annemarije van Dam van 9.30-10.30 u en  van 10.45-11.45 uur. Voor meer informatie zie haar website. Aanmelding via e-mail of  per telefoon 06-23893109.

Dinsdagavond - Jacoliene van Burgsteden.
Website: www.shakti-yoga.nl; 06 24623346

Woensdagavond - Natasja Depassé. van 20-21 u. Voor meer informatie: yoganatasja.webklik.nl. Tel. 06 81916804.

Top

Voorbehoud

Voor een aantal activiteiten met overnachtingen moeten we op dit moment (december 2016) een voorbehoud maken. Het doorgaan van de activiteit hangt af van de vraag of we in huis of in de buurt logies kunnen bieden.

Toelichting getrapte prijzen

We gaan door met het getrapte prijzensysteem. De vuistregel is: het laagste tarief betaal je als je een inkomen hebt van max. € 1.200,- netto per maand, het middelste tarief bij een inkomen tot max. € 1.600,- netto per maand, en het hoogste tarief bij een inkomen boven de € 1.600,- netto per maand.

Top

Aanmelden

Het liefst per telefoon 033 494 55 00 dan hoort u meteen of er nog plaats is.
Het kan ook per e-mail: post@stoutenburg.nl.
Per post: Stoutenburgerlaan 5, 3835 PB Stoutenburg.

Betalen

door de financiële bijdrage over te maken op IBAN: NL81 TRIO 0197627447: t.n.v. Ver. Communiteit, Stoutenburg. N.B. Dit is een NIEUW banknummer!!
BIC: TRIONL2U
Vermeld de gekozen activiteit plus datum (bv. 'tuinweek 1-5 november').

Wandelen en Fietsen

In en rondom Stoutenburg is het goed wandelen.

1. Zomer 2015 werd een prachtig Klompenpad geopend. Download de GPS
2. Op het landgoed zelf is een leuke wandeling uitgezet door het Utrechts landschap.
3. Het Marskramerpad loopt over ons landgoed en de vermoeide wandelaar bieden we een bankje ter verpozing.
4. Fietsers komen aan hun trekken in de Grebbelinietocht en de Fietstocht Gelderse Vallei.

Andere agenda's waarmee we verbonden zijn:

1. Interfranciscaanse activiteitenagenda franciscaanseweg.nl.
2. Actie Agenda van Omslag, de werkplaats voor o.a. duurzame ontwikkeling.
3. La Verna, franciscaans centrum voor spiritualiteit in Amsterdam.
4. Franciscaans Jongerenwerk in Megen.
N.B. Zie ook onze pagina met verwante links.

Terug       Top