Home > Archief > VIA Kamp

Andere mensen en idealen leren kennen

VIA-Kamp in Stoutenburg

En 's avonds een spelletje.

Vrijwillige Internationale Aktie

Van 3 tot en met 15 juli hebben we een VIA-kamp in Stoutenburg gehad. De Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) is de Nederlandse tak van SCI (Service Civil International), een internationale vredesorganisatie met meer dan dertig takken en een groot aantal partnerorganisaties. SCI werd in 1920 opgericht. Het eerste werkkamp vond plaats in een dorpje bij Verdun, waar vrijwilligers hielpen met het opknappen van in de oorlog verwoeste huizen. De SCI-pioniers waren vooral geïnspireerd door het pacifisme. Door middel van werkkampen wilde SCI duidelijk maken dat het mogelijk is om samen te werken tussen mensen van verschillende achtergronden en nationaliteiten. Een werkkamp betekent: praktisch aan een betere wereld werken, in plaats van alleen maar over vrede te praten. Het werk dat je als vrijwilliger op een werkkamp doet komt rechtstreeks ten goede aan de ideële organisatie waarvoor je werkt. Of je nu meehelpt in een natuurgebied, overtollige spullen inzamelt en opknapt, werkt met gehandicapten of activiteiten organiseert in een asielzoekerscentrum. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar VIA denkt dat ieder werkkamp een klein stapje is op weg naar een rechtvaardiger wereld. Door te kiezen voor een internationaal kamp, leer je tegelijkertijd mensen uit andere landen kennen. Op persoonlijk vlak betekent een werkkamp vaak een verrijking. Je blikveld wordt immers verruimd en je komt in aanraking met mensen en idealen, die je in het dagelijkse bestaan niet zo snel tegen komt. En in Stoutenburg bleek dat ook zo te werken.

Schilderen en tuinieren

De oudste en de jongste kwamen uit Finland namelijk Kirsi (50) en Karim (9). De moeder van Karim Tiina was er ook. Verder waren er Hazel en Elizabeth uit België, Judith uit Duitsland, Anouk en Bart uit Nederland, Boriana uit Bulgarije, Galina en Ksenia uit Rusland en tot slot Pavel uit Wit Rusland. Bart en Boriana begeleiden vanuit de VIA het gebeuren en Marco en Carolien vanuit de communiteit het werkgedeelte. Zij verzorgen ook ieder een deel van het inhoudelijk programma.
Ieder ochtend werd begonnen met steeds weer een ander spelletje. Hierdoor kon iedereen lekker wakker worden en hadden de langslapers nog de gelegenheid om aan te schuiven. Daarna ging Marco met een groep naar de tuin en Carolien met een clubje naar boven. De eerste dagen werden in de tuin vooral veel gewied en geoogst en het pompoenenbevrijdingsfront had een paar dagen nodig om haar doel te bereiken. Helaas ontstond er binnen het VIA-kamp een scheiding tussen de later gekomen Russen en de rest. De Russische delegatie wenste zich niet te mengen met de andere deelnemers en gingen heel duidelijk zonder enig overleg hun eigen gang. Dit bracht wel wat onvrede en onrust teweeg.

Terras

De VIA-groep had een eigen terras ingericht op de betonnen platen waar nog een schuur gebouwd gaat worden. Hier werd bijna ieder ochtend en middag de maaltijd genuttigd. De koffie 's ochtends, de thee 's middags en het avond eten deden zij gezamenlijk met de Stoutenburgers. Door deze gedeeltelijke scheiding ontstond er een goede mix van samen en apart. De VIA-ers hadden zo met ontbijt en lunch tijd voor overleg met elkaar en wij konden gewoon lekker Nederlands praten met elkaar. Een aantal VIA-ers deden ook elke ochtend en avond mee met de meditaties. Hierdoor kregen we een speciale band met hen.
Na twee weken zijn niet alleen alle 27 deuren en deurposten van de lange gang op de tweede verdieping geschuurd en geschilderd maar ook alle tuinbonen geoogst en verwerkt. Ongeveer 6 volle kruiwagens en 15 grote kratten vol werden geoogst, gedopt, geblanceerd en ingevroren. Ook rode bessen en kapucijners werden met emmers tegelijk binnengehaald en verwerkt. Als extraatje werden er nog drie nieuwe composthopen gemaakt. Het waren bijzondere, inspirerende en enerverende weken. Het is goed bevallen en voor herhaling vatbaar.

Vrijwillige Internationale Aktie
M.v.B. Bastiaansestraat 56 1054 SP Amsterdam
Tel: 020-6892760 Fax: 020-6184469
E-mail: vianl@xs4all.nl

Terug       Top

Guy Dilweg, augustus 2006