Home > activiteiten > Sangha

Sangha Stoutenburg

Voor meditatie en oefenen in aandachtig leven -
een Sangha in de traditie van Thich Nhat Hanh

Kinhin in Stoutenburg.

Ik adem in en kom tot rust
Ik adem uit en glimlach.
Thuisgekomen in het nu
wordt dit moment een wonder

Thich Nhat Hanh

Sangha - Boeddhisme - Activiteiten

Sangha

Een Sangha is een groep mensen die elkaar vanuit boeddhistisch perspectief actief ondersteunt bij het leven in bewuste aandacht. Dit ondersteunen geschiedt op Sangha avonden en soms ook dagen waar bewuste aandacht geoefend wordt door in stilte te zitten, te lopen, thee te drinken, te eten en te wandelen. Ook worden er inspirerende teksten gelezen en met elkaar gedeeld over de beoefening.

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh -monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist- werd in 1926 in Vietnam geboren. Op 16 jarige leeftijd trad hij in Hue (midden Vietnam) in, in een boeddhistisch zenklooster. Hij ontwikkelde zich door oefening en studie tot een veelzijdig leraar, schrijver en dichter. Hij werd één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het "geëngageerd" boeddhisme. Indertijd werd hij door Martin |Luther King genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, vanwege zijn vele inspanningen een einde te maken aan de langdurige oorlog in Vietnam, zonder zich bij één van beide oorlogspartijen aan te sluiten. Sinds dien leeft Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh in de Keukenhof als banneling in Frankrijk, waar hij samen met zr. Chan Khong in 1982 Plumvillage stichtte, een meditatiecentrum en boeddhistisch klooster; "Orde van interzijn" voor mannen en vrouwen. De afgelopen decennia heeft hij over de hele wereld vele lezingen en retraites gehouden en velen geïnspireerd. Zo ondersteunt hij o.a. op dit moment actief Palestijnen en Israëli's die zich inzetten voor vrede in het Middenoosten. Zijn mildheid en bescheidenheid, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. In simpele bewoordingen (kleuterzen), ondersteunt met prachtige metaforen, weet hij de essentie van de boeddhistische leer uit te leggen, direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven. Thich Nhat Hanh maakt zen relationeel.>

Beeld van Boeddha in meditatie.

Boeddhisme

De Boeddha leefde in India in de 5e eeuw voor Christus. In de eeuwen na zijn dood, verspreidde het boeddhisme zich in geheel Azië en ontstonden diverse stromingen. Pas in de 20e eeuw landde het boeddhisme in het Westen. In Nederland zijn er, voortkomend uit de verschillende tradities, o.a. de Chinese, Japanse, Tibetaanse, Thaise en Vietnamese traditie, enkele kloosters en leken gemeenschappen gevestigd + een groot aantal meditatie- centra en groepen ontstaan.
Het boeddhisme is een levenshouding, geen godsdienst. Ze gaat ervan uit dat de Boeddha (het goddelijke) in al wat leeft te ontmoeten is doormiddel van het leven in bewuste aandacht . Het oefenen van bewust aanwezig zijn in meditatie, zittend, lopend of bij dagelijkse bezigheden is behulpzaam bij het in verbinding komen met de Boeddha (boeddha natuur) in al wat leeft. Zo kan ieder moment vrede en vreugde aangeraakt worden. Door zich n.l. in het hier en nu te verbinden met dit ene moment, worden verleden en toekomst, gehechtheid en eigen belang betrekkelijk en wordt het voeden van het ego verminderd. In de boeddhistisch traditie wordt dit "bevrijding van lijden" genoemd. Een mededogende, liefdevolle, respecterende levenshouding, in het besef van verbondenheid met al wat is, brengt een levensstijl met zich mee waarbij ieder zich verantwoordelijk maakt voor de "bevrijding" van zichzelf, de ander en al wat leeft.

Activiteiten

Meditatie avonden
Iedere zondagavond - met uitzondering van de maanden juni, juli en augustus - van 19.30 uur tot 21.00 uur: lezen van een tekst, gevolgd door zitten, lopen, theedrinken in zwijgen en bewuste aandacht, met tot slot een kort delen over de beoefening (Dharma delen). Meditatie ervaring is niet vereist. Er zijn meditatie bankjes aanwezig. Bijdrage € 2.50 per avond

Cursus leren mediteren
Ieder voorjaar (maart april) cursus leren mediteren. Deze bestaat uit drie woensdagavonden van 19.00 uur tot 20.30 uur. Kosten € 20,-.

Sangha dag
Een keer per jaar een Sanghadag van bewuste aandacht; zitten, lopen, Chi-Gong oefeningen, wandelen, eten en drinken in bewuste aandacht + een lezing op video van Thich Nhat Hanh of een andere lera(a)r(es), gevolgd door Dharma delen. De dag is van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Informatie:
Jorieke Rijsenbilt: 033-4650174
email: jrijsenbilt@hetnet.nl

Kasteel Stoutenburg.

Plaats van samenkomst:
Kapel van Kasteel Stoutenburg
(Ingang Kapel, links van het huis)
Stoutenburgerlaan 5
3835 PB Stoutenburg

De Sangha is aangesloten bij:
Stichting Leven in Aandacht
Postbus 10989
1001 EZ Amsterdam.
www.aandacht.net

Terug      Top

September 2009