Home > Publicaties > Zin in Stilte
23 en 24 maart 2007 Stotuenburg
Het stille landschap van de paddenpoel.

Zin in Stilte?!

over de rol en betekenis van stilte in de natuur en in je leven

Dat was de titel van de tweedaagse die het studiesecretariaat eind maart organiseerde. Een vraagteken; heb je er zin in? En een uitroepteken om de zin en betekenis van stilte te benadrukken. Ruim dertig mensen hadden zich aangemeld om deze tweede '24 uur Stoutenburg' mee te maken. Het was best wel weer een goed gevuld programma. Dat heeft iets paradoxaals, maar wij drukke mensen moeten blijkbaar bij de hand genomen worden door een programma om dichter bij onze stilte en die van de natuur te komen. Niet iedereen woont in een klooster!

De bijeenkomst begon inhoudelijk met een lange zit: samen kijken naar de film "Die Grosse Stille". Deze gelauwerde film is gemaakt vanuit en over het leven in een klooster van Kartuizers. Dat zijn monniken die een streng stilzwijgen in acht nemen als hulpmiddel om God zo dicht mogelijk de nabijheid van God te kunnen toelaten. Ze leven op het ritme van de klok en de getijden van de dag. Prachtig om te zien hoe in het donker de eerste kaars aangaat voor het nachtgebed en de gewijde stilte versterkt wordt door het gezang van de monniken. De eenvoud van gereedschappen, de verweerde muren, de kippen en de groentetuin, het samen pret maken in de sneeuw. Maar steeds weer de klok van de stilte.

Huiswerk

Later in het programma was er ruimte om met elkaar indrukken uit te wisselen. Dat ging samen met het bespreken van elkaar huiswerk. De deelnemers waren gevraagd om van te voren de tijd te nemen om op te schrijven wat stilte voor hen betekent. Maar vóór het zover was kwamen we samen op de zaterdagochtend voor een stiltewandeling door het bos van Stoutenburg, waarbij we af en toe halt hielden om de stilte van de natuur tot ons door te laten dringen of te luisteren naar een inspirerende tekst.
Teksten over stilte waren er in overvloed aanwezig. De werkgroep had er door het gebouw een flink aantal opgehangen: hele korte zoals "Het zijn sterke schouders die stilte kunnen torsen" van Jan Gresshof of een Haiku van Hõ-yõ: " 't Geluid van de dauw / is hoorbaar, zo stil en / zo diep is de nacht". En tal van langere teksten die misschien nog in een boekje gebundeld worden.

In het tweede deel van de ochtend gingen we op zoek naar het ervaren van stilte via verschillende media: sacred dance, gedichten, muziek en meditatie. De workshop meditatie werd verzorgd door de eregast van de bijeenkomst, de claris Maria Smelter. 's Middags vertelde ze op een heel eigen humoristische wijze over haar levenslange (ze is 82!) tocht naar God en de stilte.

Het waren heerlijke uren die we zo samen doorbrachten. Met een grote vertrouwdheid, heerlijk eten, goed gezelschap en een aansprekend thema. We hoorden terug dat de stilte voor de deelnemers aan diepte en betekenis gewonnen had. Voor enkelen had het ook zonder programma gemogen: gewoon 24 uur in stilte samen zijn. Dat zou toch ook prachtig zijn geweest. De mensen van het studiesecretariaat werden hartelijk bedankt. Met hun "24 uur Stoutenburg" hebben ze een gouden model in handen. De volgende wordt alweer voorbereid!

Guy Dilweg

Boekje met teksten van deelnemers

Deelnemers schreven teksten die gebundeld zijn in een mooi meditatief boekje. Het is hier te downloaden.

Terug       Top

31 juli 2009