Home > Archief > In Vuur en Vlam > Fotoreportage

In Vuur en Vlam - een foto impressie

Eerste initiatief van Studiesecretariaat

Op 24 en 25 februari 2006 kwamen een kleine veertig sympathisanten van het Franciscaanse Milieuproject bijeen voor een tweedaagse bijeenkomst. Onder het motto "In Vuur en Vlam" hebben ze die tijd besteed aan het verkennen van wat hen nou ten diepste drijft bij hun inzet voor het leven en de wereld. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door een werkgroep die binnen het Franciscaans Milieuproject een soort styudiesecretariaat gaat opzetten. Dit secretariaat wil aanzetten geven tot verdieping van de "Stoutenburgse"spiritualiteit én praktijk.

1. Aan het begin van de "vierentwintig uur Stoutenburg": wordt op het plein het vuur ontstoken dat dag en nacht zal branden. Het is een symbool van het thema "In Vuur en Vlam". Deelnemers kunnen zich niet alleen aan elkaars verhaal, maar ook aan echt vuur warmen.
2. Hein Stufkens, bekend dichter en filosoof en vriend van het Franciscaans Milieuproject hield de inleiding. Op zeer persoonlijk wijze vertelde hij over zijn eigen worsteling naar een authentieke spiritualiteit. Een prachtig verhaal waaraan de deelnemers zich konden "spiegelen".
3. 's Avonds treffen we elkaar bij de vlammen in de open haard van de huiskamer. In de ochtend verzamelen de veertig deelnemers zich weer buiten om het vuur heen dat hen deze dagen begeleidt en warm houdt. Tussen de bomen is net de opgaande zon te zien.
4. Vanaf het plein trekken we naar de paddenpoel, voor de meditatie. Anne van den Berg zingt een lied, terwijl Cathrien de Pater op de blokfluit begeleidt. Tante Joke Bosch houdt de muziek vast. Het is een frisse en klare ochtend.
5. Het is een volle bak in de refter van de communiteit. Het ontbijt wordt in stilte genoten.
Bij de andere maaltijden is het een drukte van belang. En... overheerlijk eten.
6. Leden van de werkgroep van het studiesecretariaat (i.o.) houden de vinger aan de pols en overleggen voortdurend over de gang van zaken. Jan de Valk, Cathrien de Pater en Annemarie Flipse.
7. In kleine groepen van vijf of zes personen spreken de Vuurenvlammers openhartig over hun diepste drijfveer en over de lessen die het leven hun geleerd heeft.
8. In de tweede helf van de ochtend gaan we de drijfveren toetsen in de praktijk. Met aandacht schoonmaken, in balans brengen of blijven, je "drive" onder woorden of in beeld brengen, met aandacht koken of de viering voorbereiden. Willy de Valk en Margriet Soer bereiden in de keuken een lekkernij om in de slotviering te delen.
9. De middagsessie wordt weer in de Tuinzaal gehoude. Hein Stufkens gaat dan in alle rust, met humor en wijsheid in op de onderwerpen en vragen die door de deelnemers worden aangereikt.
10. En het eindigt weer zoals het begon: op het plein, bij het vuur. Maar nu 24 uur later en vele ervaringen en gesprekken later. Twee rijke dagen die nog lang na zullen werken.

Guy Dilweg

Terug       Top

25 februari 2006.