Home > >Over Liefde - bespreking

Over Liefde...

Bespreking door Herman Piek

De communiteit van Stoutenburg het Franciscaans Milieuproject, heeft in eigen beheer enkele publicaties uitgegeven over spiritualiteit. In het najaar 2008 werd daar een bundel korte verhalen aan toegevoegd, die Guy Dilweg schreef over het bezinningsthema van 2008: “Liefde”. De kleine bundel vond zo'n goed onthaal, dat samen met de Franciscaanse Beweging besloten werd er een wat fraaiere uitgave van te maken.

Doorleefd

Om zijn gedachten te ordenen goot Guy deze in de vorm van gesprekjes tussen broeder Leo en broeder Franciscus; de vorm van de dialoog is hem dierbaar. Hij noemt het een vorm van 'hardop' denken. Volgens Guy vertellen de verhalen eerder iets over zijn persoonlijk aftasten, dan over Franciscus. Na het boekje tweemaal te hebben gelezen (je doet het als een meditatie) vind ik dat er veel meer van Franciscus in te vinden is dan Guy bescheiden veronderstelt. Ik vind het een heel fijn boekje; het raakte me misschien ook wel omdat het zo doorleefd is geschreven.

Het is geen gemakkelijke kost die geboden wordt, over de liefde die God is. Maar deze niet te vatten, niet te weten liefde komt wel aan bod in alledaagse aspecten van ons leven, zoals in het dagelijkse brood, de vermaning van een ander, de broederlijke gemeenschap, de onschuld van de dieren. De verhalen bereiken een diepgang door middel van heel gangbare woorden. “Wij bereiken de liefde niet; de liefde bereikt ons”. En zo groeit het boekje naar het einde in intensiteit.Guy schrijft ”over de bariricaden die we opwerpen tegen de zee van liefde, uit angst dat we zullen verdrinken”. Het laatste verhaal – over de stigmatisatie van Franciscus – is ronduit een pareltje. Het laat je proeven aan het mysterie van de liefde. Dankjewel Guy!

Herkauwen

Er sluipt ook een gevaar mee: dat je het te gemakkelijk leest, want het is vlot en verstaanbaar geschreven. En dan mis je snel de diepte van de verhalen. Je zou ze moeten herkauwen.

Herman Piek ofm


Terug       Top

Stoutenburg, 28 juni 2009. Guy Dilweg.