Home > Publikaties>Jubileumboek

Milieuklooster markeert jubileum met boek

Vijfentwintig jaar leven in verbondenheid

 

Omslag jubileumboek Stoutenburg.
Het prachtige jubileumboek
Lisette van der Wel
Lisette van der Wel

Op zaterdag 28 november 2015 werd op Stoutenburg gevierd dat het Franciscaans Milieuproject 25 jaar bestaat. In die 25 jaar heeft dit Milieuklooster veel mensen geïnspireerd bij hun zoektocht naar en inzet voor samen leven in gemeenschap, seizoensgebonden en locaal eten, biologisch moestuinieren en andere vormen van verbondenheid met de natuur.

Het geheim van Stoutenburg

Lisette van der Wel schreef een boek over de ontwikkelingen in het project. Zij is wetenschapper op het raakvlak van antropologie, duurzaamheid en religie en verdiepte zich een jaar lang in het Franciscaans Milieuproject. Wat is de geheime formule van deze communiteit die onafhankelijk van de tijdgeest het ‘milieu’ al zo lang centraal stelt? Wat is de wetenschappelijke onderbouwing van dit concept waar vaste bewoners zich inzetten voor de groene woonomgeving, met ruimte voor participatie door vrijwilligers, met als pijlers gemeenschap, natuurverbondenheid en spiritualiteit? Ze leefde mee, las, onderzocht, participeerde, interviewde en kwam tot de conclusie: ‘als kritische buitenstaander zou ik de essentie missen van wat als waarheid en schoonheid in dit project tot me kwam’. Ze kreeg sympathie voor dit geheel, werd geraakt, geïnspireerd door Franciscus van Assisi, de mensen, de manier van leven. Het leverde een geëngageerd boek op over rust en verbondenheid, over gemeenschap en gastvrijheid, actualiteit en traditie.

Bij de presentatie spraken Martine Vonk (lector Ethiek en technologie bij Saxion), Henrik Looy (Made@home, Verbeter de wereld) en Ferdinand Borger (theoloog, programmamaker IKON). Stoutenburg viert dit boek en het jubileum met mensen die met ‘Stoutenburg’ verbonden zijn geraakt.

Boek: Stoutenburg: leven in verbondenheid / Lisette van der Wel, 128 p., uitg. Jan van Arkel, ISBN 978-90-6224-545-1. Full colour, stijve kaft met lintje.

Te bestellen

door € 15,- over te maken (dit is inclusief porto en verzending) naar NL47 TRIO 0197 8504 80, t.n.v. Franciscaans Milieuproject o.v.v. Jubileumboek. Controleer of uw adres vermeld staat!


* Recente nieuwsbrief: http://www.stoutenburg.nl/Koetsier/Koetsier2015-2Web.pdf
* Rechtenvrije foto’s zijn te downloaden van http://www.stoutenburg.nl/Persfotoos.htm


Terug       Top

januari 2016