Home > Spiritualiteit > Franciscusmenu > Franciscustentoonstelling

Reizende Tentoonstelling:

'De nieuwe kleren van Franciscus'

Egberts: ontmoeting met melaatse
Thije en Nijburg: De vogelpreek.
Konings: stigmatisering van Franciscus.
Assmann: Franciscus en zuster Dood.

Acht hedendaagse kunstenaars kregen van de Franciscanen de opdracht thema's uit het leven van Franciscus van Assisi (1182-1226) op eigentijds wijze vorm te geven. Het resultaat is een indrukwekkende groep van 16 kunstwerken, getiteld "De nieuwe kleren van Franciscus".

Van deze zestien laten we er hier vier zien. Om u nieuwsgierig te maken naar de echte werken.

Een werkgroep koos zeven thema's uit het leven van Franciscus en selecteerde hedendaagse kunstenaars om deze vorm te geven. Interessant aan "De nieuwe kleren van Franciscus" is dat de kunstenaars Franciscus losweekten uit zijn traditionele Toscaans-Umbrische context en iconologie. Zij actualiseerden hem zonder te shockeren, en met een contemplatief karakter en lichtvoetige humor.

Voor het thema "Franciscus omarmt de dood" werkte Gijs Assmann vanuit een pornofoto en kreeg de dood de gestalte van een moederlijke prostituee. Gerda Ten Thije en Rinke Nijburg kozen voor de vogelpreek een filmische invalshoek, geïnspireerd op The Birds van Alfred Hitchcock. Voor de stigmatisatie nam Wim Konings zijn eigen lichaam tot uitgangspunt. De ontmoeting van Franciscus met de islam werd in de handen van Gijs Frieling een stripverhaal, terwijl Nicolas Dings Franciscus portretteerde als een 'drumming bunny'.

De titel "De nieuwe kleren van Franciscus" verwijst naar het sprookje van Andersen over de keizer die naakt voor zijn volk verscheen, in de illusie dat hij prachtig gekleed ging. Ook Franciscus stond ooit naakt op het stadsplein, na het conflict met zijn vader. En hoewel de wereld die hem inspireerde niet zichtbaar was, net als de kleren van de keizer, was die voor hem des te werkelijker. De naam refereert ook aan de inmiddels enorme hoeveelheid bestaande Franciscusbeelden, waaraan dit project nieuwe toevoegt. En stelt impliciet de vraag of het passende kleren zullen blijken...

Na afloop van de tentoonstelling in zeven plaatsen kregen de kunstwerken hun definitieve plaats in de kloosters en spirituele centra van de Orde der Minderbroeders Franciscanen.
Er is een prachtig uitgevoerde catalogus verschenen met teksten van Andries Govaart - bewerking van teksten van/over Franciscus, Peter van Kester -toelichtingen bij de kunstwerken en Harald Slaterus -vormgeving. De catalogus kost 20 euro en is te bestellen bij de Franciscanen: tel. 030-2324080 (kantoortijden). Of mail ze: provincialaat@franciscanen.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de artistiek coördinator van het project Peter van Kester (023-5511365)

De foto's van de kunstwerken zijn gemaakt door Herman van Ommen, bij wie ook het Copyright berust. Tel 026-3514402.

Terug       Top

gd; december 2004.