Home >Spiritualiteit > Franciscus > Glas-in-lood

'Een blije Franciscus, verbonden met natuur'

Toelichting bij het glas-in-loodraam door Anja Jonker

De trap.
De trap waarop Franciscus uitkijkt.

Op verzoek van de communiteit geeft Anja Jonker die het ontwerp maakte een toelichting over de wordings-geschiedenis én over de symboliek van het raam.

Proces

Eerst heb ik meerdere keren met bewoners gesproken. Vooral Sarah de Vries, die een tijdje in Stoutenburg heeft gewoond met man en kinderen, speelde hierin de rol van de muze. Ik heb rondgelopen op Stoutenburg en vieringen meegemaakt. Ik voelde dat het voormalige klooster om een glas-in-lood vroeg, dat dit Franciscus mocht zijn en dat hij op het trappenhuis zou uitkijken naar alle mensen die langskwamen. Dat leek een prachtig idee en het vond ook weerklank in de communiteit.

In de persoon van Sjaak van der Woude vond ik iemand die Stoutenburg kent en zich er zeer betrokken voelt. Hij maakt glas-in-lood en is ook nog eens bereid dit om niet te doen. We overleggen met elkaar en het blijkt dat we allebei belangrijk vinden dat het
- ‘Een blije Franciscus zal zijn en modern’,
- ‘Het reiken naar het licht en de verbinding met de natuur’.
Het uiteindelijke ontwerp heeft dit, denk ik, ook in zich.
Toelichting Franciscus in drie delen

Bovenste deel Fr-raam.

Bovenste deel
‘Reiken naar het licht’


Element: Vuur, Broeder zon.
In de zon, het breken van de lucht.
Vreugde ontdekken: Stralen, de vogel vliegt in de lucht.
Vrede: de tak in de hand van Franciscus.

Middenstuk Fr-raam.

Middenstuk
‘Franciscus en de vogels’


Elementen: Aarde en Lucht.
Verbinding met de dieren: Franciscus zelf en de vogels.
Hier letterlijk Franciscus en de vogels gaan in elkaar op(zie gezicht en vleugels).
Groeien: bladeren en takken van de boom.

Onderkant Fr-raam.

Onderste deel
‘Wortelen en groeien’Element: Aarde
Het wortelen en verbinding met natuur: Zoals de wortels die uit de mantel schieten en Franciscus die bijna deel is van de boom.
Groeien: Uitgedrukt in het ontspruiten van de bol.
Bloeien: In de lelie of lotus. Je vind dit symbool in meerdere culturen, religie of levenswijze terug in positieve zin.
Element: Water in de druppel
De eenvoud: de blote voet op de aarde.

Wat mij persoonlijk raakt

Anja Jonker.
Anja Jonker

Mijn band met Franciscus dateert van lang geleden. Mijn moeder, Lies Vink, had na een pelgrimage naar Santiago de Compostela nog energie over en wilde het pad van Franciscus gaan. Te voet vanuit Nederland. Maar niet zonder doel. Zij reisde een jaar tevoren naar India en Nepal en maakte kennis met de straatkinderen. Zij nam korte tijd deel aan een project van moeder Teresa, maar vond haar stek in Katmandu (Nepal) in het Shangrila home, waar Inge, een struise Belgische dame, kinderen opving en verlegen zat om helpende handen.
Mijn moeder keerde diep onder de indruk terug uit Nepal. Haar plan naar Assisi te lopen vond doorgang en ze had haar doel:‘Ik loop voor de straatkinderen van Kathmandu’.
De laatste twee weken van haar pelgrimage liepen mijn zusje en ik mee. Langs de kloosters van Clara en Franciscus tot aan de rots waar Assisi op gebouwd is.
Onder het reizen groeide de groep mensen gestaag die haar project sponsorde en die zij inspireerde. Inmiddels - bijna 10 jaar later - is het project uitgegroeid van 30 kinderen in een goed tehuis naar 130 kinderen die schoolgaan en leer- en werkplekken voor oudere jongens en een naaiatelier voor kansarme vrouwen. In samenwerking met een Belgische NGO organisatie wordt steun gegeven aan kinderen die nog steeds de straat op gaan. Zij krijgen eten, dak voor de nacht en medische zorg. Afgelopen jaar zagen we de start van het Nederlands-Nepalese huis ‘Marinka Home’ vernoemt naar mijn dochtertje. Dit omdat de mensen in Nepal vonden dat alle kinderen er zo gezond en gelukkig uit zouden moetn zen als mijn dochtertje, waarvan ze de foto’s gezien hadden.

Dus niets mooiers voor mij persoonlijk, dan om een Franciscus te realiseren op deze plaats.
Dank jullie wel,

Anja Jonker

>> Zie ook de fotopagina.
>> Zie ook de pagina's over Franciscus.

Terug       Top

Guy Dilweg, 1 december 2008.