Home >Spiritualiteit > Franciscus > Glas-in-lood

Franciscus van Assisi in kleurig glas-in-lood

Heilige is grote inspiratiebron van woongemeenschap Stoutenburg

Franciscus verbonden met heel de schepping - in glas en lood.

Franciscus temidden van de schepping, verbonden door het Licht

Verslag in de AD Amersfoortse Courant

door HELEEN DE BRUIJN
Dolgelukkig zijn de bewoners en vrijwilligers van Kasteel Stoutenburg. Gisteren werd in het gebouw een kleurrijk glas-in-loodraam onthuld met de afbeelding van Franciscus van Assisi (1181-1226), stichter van de kloosterorde van de Franciscanen.

Het raam moet het sobere, wat donkere kasteel wat meer fleur geven, Dat was althans het idee van de bewoners van de woongemeenschap het Franciscaans Milieuproject, die er sinds 1991 is gevestigd. Daarvoor was het onder meer een Franciscanenklooster.

Enkele bewoners vroegen Kunstenares Anja Jonker iets te maken om het gebouw een beetje op te fleuren. Samen met de Amersfoortse glaskunstenaar Sjaak van der Woude liep ze rond in het kasteel, proefde de sfeer en praatte met de bewoners. Het resultaat was een ontwerp voor een glas-in-loodraam.

Franciscus van Assisi is de grote inspiratiebron van de gemeenschap in Kasteel Stoutenburg. Hij staat dan ook afgebeeld in het raam. De ontwerpster heeft bovendien geprobeerd de monnik met de natuur en de dieren te verbinden. Want ook de natuur is voor de bewoners hier een belangrijke inspiratiebron.
De Amersfoortse glaskunstenaar gaf het ontwerp vorm in glas-in-lood. Het is een smal, hoog raam dat bestaat uit 375 stukjes glas in 22 kleuren, waarin twintig meter lood is verwerkt. Van der Woude gebruikte er mondgeblazen antiek glas voor.

Het raam is eigenlijk onderdeel van een geheel van drie gelijkvormige ramen in een torentje aan de gevel van het kasteel. Of de twee andere ramen straks ook worden vervangen, is zeer de vraag. Het kunstwerk is een kostbare grap gebleken is bovendien door de makers geschonken aan kasteel Stoutenburg. Van der Woude: Als ze er nog meer willen, hangt er toch echt een prijskaartje aan."
Volgens GuyDilweg, een van de stichters van het project en de enige monnik in het gezelschap, zit een tweede raam er niet in. “We zijn arm.”

Maar met dit geschenk kan hij zijn geluk niet op. “Voor ons is het een mooie inspiratiebron, maar ook voor mensen van buiten is het een teken dat dit een plek is waar de verbondenheid met de natuur zo is gaan stralen, dat er zo'n raam uit ontstaan is.”

>> Zie ook de fotopagina.
>> Zie ook de pagina's over Franciscus.

Terug       Top

Guy Dilweg, 20 november 2008.