Home > communiteit > Cocky > Motivatie

Leven op het scherp van de snede en in grote eenvoud

Waarom blijf ik op Stoutenburg wonen?

Kat Karel geeft Cocky een likje

Het is een vraag die weer bij mij langs kwam toen Bette in 2003 besloot om na dertien jaar Stoutenburg te verlaten en in Amersfoort te gaan wonen. Ik stel me dan voor dat ik ook vertrek en vul dat dan in met fantasieën over een rustig bestaan met een halve baan in de verpleging, hobby's, vrijwilligerswerk bij een actiegroep of zo en een éénpersoonshuishouden met alle overzichtelijkheid van dien.
En meteen daar achteraan weet ik dat ik nergens zo'n gevarieerd en geïnspireerd leven kan leiden als in Stoutenburg. En dan kies ik weer voor honderd procent voor het leven hier.

Niet dat het een eenvoudig bestaan is, maar het is uitdagend en afwisselend.
Een groep kernleden als trouwe maatjes, werk en leven op een plek, leven in de natuur, allerlei soorten gasten over de vloer en vele gesprekken over ons leven, ons project en onze spiritualiteit. Ik leef hier op het scherp van de snede en in grote eenvoud.

Meestromen

Interviews, in- en rondleidingen, meditaties begeleiden, koken voor groepen van dertig, opvang van vluchtelingen; allemaal activiteiten die ik in m'n eentje niet zou doen.
Tegelijkertijd is het leven hier eenvoudig, overzichtelijk en op maat. Het werk, de pauzes en de meditaties wisselen elkaar af en nodigen mij uit daarin mee te stromen. Dat ik dat ritme niet dagelijks hoef te organiseren geeft me een vrij gevoel. Ik hoef me alleen maar aan te sluiten; meevloeien met een stroom, die gedragen wordt en gevoed door de kernleden en alle mensen om ons heen. En die stroom is nooit hetzelfde.
Het is een pirituele, religieuze stroom, waarvan het woord verbondenheid de kern vormt. Verbondenheid met God, mens, dier, plant, kosmos, werk en alles waar ik een relatie mee aanga. Een stroom die soms stilstaat en haakt achter een blok hout of een flink obstakel, maar ook soms in watervalsnelheid op mij neer klettert.

Leven in een milieuvriendelijk huishouden en in de natuur houdt de verbinding met mijn ware natuur en het ware leven op aarde in evenwicht. Duurzaam gebruik van materialen, regionale producten gebruiken, dichtbij mijn werk wonen, eigen groenten en bloemen telen, vrij van reclame en winkelchaos, fietsend en treinend naar andere plekken reizen en de geldstroom overzichtelijk houden. Wie zou dat nou niet willen?

Zo is het leven een feest en kan ik me oefenen om mij daarmee in liefde te verbinden.

Cocky van Leeuwen

(Uit: De Koetsier van januari 2004)

2014 Cocky wordt 65.

>> Een Youtube filmpje waarop ze wordt toegezongen.

Terug       Top

Bijgewerkt: augustus 2014.