Activiteitenverslag 2012

van het Franciscaans Milieuproject

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten binnen het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg in het jaar 2012.

Weken en weekends

5 tuinweken, waarin we de deelnemers meenemen in het dagelijks leven van de communiteit; het werk is in de moestuin. Hieraan namen 28 mensen deel.
1 kruidentuinweek, waarin de deelnemers meeleven met de communiteit en in de kruidentuin werken en workshops krijgen over kruiden met 10 deelnemers.
1 meeleefweek, meeleven en werken in huis en tuin met 7 deelnemers.
1 retraiteweek, waarin we de ruimte bieden aan deelnemers voor hun eigen programma  met 12 deelnemers.
1 tuinweekend met 7 deelnemers
1 meeleefweekend met 7 deelnemers
2 retraiteweekends met 10 deelnemers

Het Franciscus-arrangement, met viering, overnachting en de Stoutenburglezing: 21 deelnemers

Tweedaagse “Mooi!”, over schoonheid, georganiseerd door de Stoutenburg-academie: 30 deelnemers.
Stoutenburg-lezing “Transitie, veerkracht en Spiritualiteit”, georganiseerd door de Stoutenburg-academie: 100 deelnemers

Vieren en Koken

Koken met de seizoenen, kookworkshops met oogsten en bereiden van de maaltijd: 40 deelnemers

9 keer per jaar organiseren we een viering, waar per keer zo’n 25 mensen aan deelnemen, op de aansluitende informatie-middagen, waarin we het verhaal van het Franciscaans Milieuproject vertellen en een rondleiding geven komen per keer ongeveer 10 mensen af.

Conferentiegroepen

Van ons conferentie-oord maakten van de accommodatie én onze verzorging gebruik: het Centrum voor ECOtherapie, Yoga Academie Nederland, Stichting Verbeter de Wereld, Vereniging Soefi-Contact, een Soefiretraite,  een Clownsdriedaagse, het ‘Open Klooster’, de Nikola-communiteit, 2  sacrale dansgroepen.
Daarnaast zorgden de volgende groepen hier voor zichzelf: de Vereniging Broeder Frans, saxofoonorkest ‘Tutti Saxi’, Een Cursus in Wonderen, leefgemeenschap ‘de Wonne’ en een soefieretraite.
In totaal waren de verzorgde en zelfverzorgende groepen goed voor 905 betaalde overnachtingen.
Eendaagse workshops van de Ruimteviering, Smaragd coaching, Eén&al en de workshop van Niks.
Wekelijks maken er 3 yogagroepen en de boeddhistische Sangha gebruik van de Kapelzaal.

Ondersteuning en onderhoud

De communiteit is erg blij met de vele vaste vrijwilligers die de activiteiten hier mogelijk maken: voor het huis-, tuin- en keukenwerk zo’n 25 mensen, voor het bestuur 4 en voor de Stoutenburgacademie 6. 2 mensen leefden ook een maand met ons mee.
De winterperiode is de tijd voor het onderhoud van het gebouw en de klussen; dit jaar schilderden we de gastenkamers, legden we een nieuw golfplatendak op de schuur.

Externe communicatie

De website www.stoutenburg.nl trekt maandelijks zo’n 3000 unieke bezoekers, ons halfjaarlijkse blad, de Koetsier, gaat naar 700 adressen. We worden ondersteund door 350 donateurs en giftgevers.
Guy schreef een boekje ‘Over Liefde’ met gesprekken tussen Franciscus en Leo (1000 exemplaren) en hij verzorgde lezingen in Dieren, Heythuisen, Oegstgeest, Den Bosch, Heerlen, Utrecht, Koudum en Zoetermeer. Hij schreef een artikel over vasten in het tijdschrift ‘Herademing’ en in ‘Volzin’.
Cocky werkte mee aan een televisie-interview met cabaretier Vincent Bijlo en gaf een workshop bij de jaarvergadering van de Franciscaanse Beweging.
Er verschijnt een nieuwe uitgave van het boekje ‘Aarde, mijn aarde’ (het derde 1000-tal).
We deden mee aan de Matchbeurs in Leusden voor bedrijven en vrijwilligersorganisaties en maakten 2 matches: een coachingsochtend voor de communiteit en een stoelmassage voor de vrijwilligers.

Bestuur en communiteit

We volgen hierbij de indeling zoals neergelegd in de Toekomstvisie 2011.

- verhouding communiteit en bestuur
In mei kwamen we samen voor een gesprek over de toekomst van het project na 2015.

- ontwikkelingen in de communiteit
In oktober trad Marion Gieben toe tot de communiteit, die nu bestaat uit 5 leden; Carolien Looman, Cocky van Leeuwen, Guy Dilweg, Marco Ganzeman en Marion Gieben.
We hebben ons in 2011 aangesloten bij het internationale WWOOF-netwerk (Worldwide Opportunities on Organic Farms), waarbij vooral jonge mensen uit het buitenland tegen kost en inwoning voor 1- 3 weken kunnen meewerken op een biologisch bedrijf. Bij ons krijgen ze er natuurlijk ook het dagritme bij, hetgeen een grote meerwaarde is. Dit jaar maakten er 13 mensen uit o.a. de VS, Portugal en Italië gebruik van.
We begonnen met een nieuwe vorm van betrokkenheid, het huisgenootschap: met de communiteit meeleven voor 1 jaar, tegen kost en inwoning en minimaal 3 dagen meewerken. Dit jaar zijn er 3 huisgenoten.
De communiteit trekt er in de communiteitsweken regelmatig op uit om andere projecten te bezoeken om te ontmoeten, inspireren en te leren. Dit jaar gingen we naar de biologische boerderij Hof van Twello, kleine leefgemeenschappen Erve Veldink, De Weijst en Bij de Capucijnen (Velp). Ook gingen we naar een voorvertoning van de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’, over onze kaasboer.
De vrijwilligers organiseerden een uitje naar de Hof van Lof in Megen.

- uitdieping activiteiten
Guy en Cocky leverden een bijdrage aan de Franciscaanse Wake bij het grenshospitium op Schiphol.
Marion begeleidde 2 Kruidentuindagen voor 20 deelnemers.
We organiseerden een speciale Franciscus-tuinweek met 7 deelnemers, met naast het werken in de tuin elke middag een verdieping in het leven van Franciscus van Assisi.

- Nieuwe doelgroepen
Carolien organiseerde een bijeenkomst op Internationale Vrouwendag voor 20 vrouwen.
Er waren 2 groepen scholieren (Boerenwerkklassen) die een middag een rondleiding kregen en meewerkten.
Carolien organiseerde op Wereldvoedseldag, 16 oktober, de Wereldmaaltijd voor 30 deelnemers. Op die avond werd er ook gefilmd voor een korte documentaire over de Wereldmaaltijd.
We ontmoeten/ inspireren / leren van de ontmoetingsdag voor kleine leefgemeenschappen, waar 20 andere leefgemeenschappen vertegenwoordigd zijn.
Een expositie Artquilts (met feestelijke opening en workshop) van Gine Vredeveld.

- Projecten
In 2011 kregen we 20 zonnepanelen op het dak, die ongeveer 20 % van de energiebehoefte dekken.
60 liefhebbers van amateurkunst waren te gast bij onze deelname aan het Amersfoortse
 ’Gluren bij de buren’.

- Contact met Het Utrechts Landschap (eigenaar)
Openstelling van de tuin van mei tot oktober, met een expositie ‘Kunst in de Moestuin’, aansluitend bij de openingstijden van het Koetshuis.
We doen mee met de Landgoedmarkt met een kraam en rondleidingen door huis en tuin. Op die dag zijn er zo’n 1500 bezoekers.
Carolien organiseert de Nacht van de Nacht, waarin aandacht gevraagd wordt voor minder lichtvervuiling en meer duisternis.

Tot zover.

> Terug naar startpagina ANBI
> Naar Activiteitenverslag 2013

> Home

16 januari 2014